HOLACRACY: EEN ALTERNATIEF VOOR HIËRARCHIE?

Vandaag was er ruimte voor nieuwe inspiratie: ik ging naar een workshop in Amsterdam,  over Holacracy, met deelnemers uit de hele wereld (zover als Japan) die ingevlogen waren om erbij te kunnen zijn. De workshop werd gegeven door mr. Holocracy himself, Brian Robertson.
En? Is het een alternatief voor hiërarchie?

Nou, daar lijkt het wel op. Als metafoor kan je Holacracy vergelijken met het overstappen op een nieuw besturingssysteem van je computer, zoals bijvoorbeeld van Windows naar Apple of Linux. De onderliggende structuur van besluitvorming en zeggenschap verandert. Wat is het dan? Holocracy werkt met rollen:

Iedereen in de organisatie vervult één of meerdere rollen. De rollen werken weer samen in een cel. Van elke rol is duidelijk wat het doel is en wat de verantwoordelijkheden zijn die daarbij horen. Alles wat nodig is om het doel van je rol te bereiken, daar heb je de verantwoordelijkheden voor om dat te doen. Tenzij dat iets vraagt van een andere rol. Vergelijk met het wonen in een straat. Je kan je huis inrichten zoals je zelf wilt, niemand anders dan jij gaat daar over, al kunnen anderen natuurlijk je wel suggesties doen. Voor je echter in de auto van de buurman stapt, vraag je even aan je buurman of dat oké is. Klinkt logisch en dat is het ook.

Het wijzigen van rollen, uitbreiden van rollen gebeurt continu. Holacracy doet in 2 type vergaderingen:

  • Tactical meetings: om iets gedaan te krijgen van “je buurman” dat je nodig hebt om het doel van jouw rol te bereiken.
  • Governance meetings: om rollen te splitsen, samenvoegen, nieuwe te creëren of verantwoordelijkheden aan rollen toe te voegen.

Tijdens de dag werd in rollenspellen geoefend met deze werkwijze, wat het nog concreter en tastbaarder maakt. Je herkent vrij snel elementen van scrum / agile, van zelforganiserende teams en van taakhouders in teams. Wat nieuw is het niveau waarop het doordacht is en de verfrissende gedachte dat het hiërarchie kan vervangen. Het smaakt naar meer…. Meer weten, kijk ook eens op: http://www.holacracy.org/

Herre

 

ps. vanaf 20 januari 2017 starten we met een serie waarin we ingaan op die nieuwe rollen en nieuw leiderschap: hier kan je lezen hoe wij dat doen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *